Zaharul in alimentatia copiilor si bebelusilor

Tema discutiei noastre de azi este: Zaharul in alimentatia copiilor si bebelusilor;Cu usurinta insa as fi putut intitula acest articol -Teroarea Zaharului sau Dependenta de gustul dulce;

Se stie ca pana la varsta de un an, atat zaharul ,cat si sarea sunt interzise in alimentatia celor mici;

Dupa varsta de un anisor, el poate fi folosit, insa de preferat este sa incercam introducerea lui cat mai tarziu in alimentatia copiilor, si atunci cand se introduce ,consumul de zahar va trebui echilibrat si atent observat deoarece zaharul creeaza dependenta.

Stiuta fiind dependenta ce o creeaza acest produs , multe firme ce comercializeaza produse destinate a fi administrate in alimentatia bebelusilor si a copiilor mici (gen biscuiti, iaurtele, cereale cu lapte inclus sau chiar lapte formula) profita de acest aspect si de faptul ca multe mamici cumpara produse pentru copilasi, fara a se uita la continutul lor si, iata ca in acest fel copiii ajung dependenti de acest produs…lucru care duce in foarte multe cazuri la  Diabet Zaharat Tip 1- sau la Diabetul Zaharat juvenil,la obezitate si sindroame metabolice.

Cum este explicata de catre medicii specialisti mecanismul nevoii sau dependentei de zahar: Orice forma de zahar ajunge rapid in fluxul sangvin, se metabolizeaza extrem de repede, astfel ca dupa nici jumatate de ora, glicemia scade vertiginos pana sub nivelul celei anterioare consumului de zahar, astfel ca se va declansa inevitabil ,imediat,dorinta de a lua inca o portie de ceva dulce.; In acest fel,  ne vom explica si obezitatea prezenta inca din copilarie sau din frageda pruncie- bebelusii care consuma lapte formula ce are in compozitie zahar-la noi in tara exista o singura firma, destul de laudata din pacate,  care produce acest tip de lapte si care e extrem de consumat de cei mici-dupa nici jumatate de ora de la consumul portiei de lapte necesare, bebelusii vor plange ,cerand astfel inca o portie mamicilor care, speriate fiind ,crezand ca bebelusului ii este foame,  ii mai dau inca o portie- lucru care nu face altceva decat sa creeze un feedback negativ….care se va finaliza cu o crestere spectaculoasa in greutate a bebelusilor, intr-un scurt interval de timp…cat si cresteri in timp ale nivelului glicemiei din sange…..primul pas spre instalarea Diabetului Zaharat Juvenil ca si primul pas in instalarea Obezitatii copilului-de unde puteti sa trageti singure concluzia,care este una cat se poate de adevarata: Nu toti copiii grasi sunt si sanatosi!;

Astfel , dat fiind acest aspect, din pacate neplacut ,in ceea ce priveste impactul pe care il are zaharul asupra organismului,  este de dorit mai ales in cazul copiilor , sa fie inlocuite deserturile sau gustarile constand din ciocolata,biscuiti sau prajituri  insiropate,  cu fructe proaspete, piureuri de fructe, cereale, paste fainoase, care furnizeaza mai multa energie copilului  si bebelusului si contin substantial mai multi nutrienti decat dulciurile.

In categoria fructelor ce cresc marcat indicele glicemic se incadreaza:bananele,perele,pepenele galben si strugurii…dar este evident ca aceste fructe consumate proaspete aduc un mare aport vitaminic si energetic , iar felul in care cresc ele glicemia  este mult sub nivelul la care zaharul alimentar o poate face; asadar pentru ca bebelusul si copilul dvs . sa beneficieze la maximum de toate vitaminele este esential sa nu ne axam doar pe un fruct anume si sa diversificam in fiecare zi, astfel incat el sa consume 2-3 fructe diferite pe saptamana cat si combinatii de 2-3 fructe diferite/zi-de indata ce bebe a cunoscut evident gustul a  mai multe fructe si s-a adaptat cu ele, fara a ii crea tulburari digestive;

In ceea ce priveste pastele fainoase,unul din avantajele lor consta in faptul ca sunt obtinute din cereale bogate in amidon-un zahar „complex”care este absorbit lent de catre organism si care,  este capabil sa furnizeze copilului energie pentru mult timp, pentru sustinerea functiilor vitale si buna functionare a muschilor; Specialistii, spun ca pentru o dieta corecta 50% din calorii ar trebui sa fie date de amidon.

Un alt avantaj al pastelor este faptul ca ele furnizeaza organismului un tip de proteine care nu contin toti aminoacizii esentiali, la fel ca proteinele prezente in carnea de peste,  oua si lactate.

Totodata,  ele sunt alimente sanatoase, care contin si o cantitate mare de fibre, ce contribuie astfel esential la o mai buna digestie.(trebuie stiut insa ca ele nu vor fi introduse inainte de varsta de un an, datorita continutului in gluten si albus-factori alergizanti; exista insa acum pe piata si paste fara ou si fara gluten-in special in magazinele Bio-si acelea vor putea fi date si in alimentatia bebelusilor, sub un anisor).

Un alt dezavantaj al zaharului in alimentatie ar fi acela care se refera la dintisorii copilasului si la carii.; Mecanismul nu este unul greu de inteles: zaharul si ceilalti carbohidrati de rafinare sunt procesati de catre bacteriile care se aduna in placa dentara si produc astfel acizi care reusesc sa distruga smaltul dentar, distrugand astfel invelisul dur , protector la dintelui; astfel, dragi mamici, este esential sa spalati puisorul pe dintisori, daca ati inceput sa folositi produse ce contin zahar in alimentatia copilasilor vostri.

Ideal, asa cum ziceam la inceputul acestui articol este ca zaharul sa fie introdus cat mai tarziu in alimentatia copiilor; Daca insa nu veti putea sa va abtineti de la il folosi , e de dorit sa folositi :fructoza alimentara ,miere sau zahar brun-in cel mai rau caz -daca realmente doriti sa utilizati o forma de zahar in desertul copilasului dvs.- aceste tipuri de zahararuri avand un indice glicemic mult mai mic decat zaharul obisnuit sau zaharul rafinat.

Eu va doresc sa aveti:Un Pitic Sanatos,Mancacios de Fructe si de cat mai putine deserturi cu zahar!

2 gânduri despre &8222;Zaharul in alimentatia copiilor si bebelusilor&8221;

  1. f. bun articolul si f. util mamicilor si nu numai

Lasă un răspuns către Lorena Anulează răspunsul