Nutritia viitorului

20160102_230305Incep prin a va ura : La multi ani !

A trecut aproape un an de cand nu am mai reusit sa scriu pe blog: mult sau putin ?…mi-e greu sa cataloghez ;Cert e ca imi doresc sa dau o noua forma blogului…sa ii confer si alte valente ,valente aflate in stransa legatura cu noile mele formari , cea din domeniul nutritional care sa aduca atat interpretari proprii cat si noi cunostiinte si articole din acest domeniu cat si o abordare psihologica ( pe cat se poate ) a actului nutritional .

Momentan voi publica o abordare personala legata de Nutritia Viitorului- articol prezentat si in cadrul unei lucrari de examinare  la Mastersul de Nutritie Clinica si Comunitara , pe care il urmez .

Nutriția a evoluat de-a lungul timpului , pornindu-se de la actul în sine ce presupunea hrană pentru a-ți satisface o nevoie bazală la ceea ce este astăzi :hrană, percepută ca satisfacerea nevoii bazale la care se adaugă trecerea întregului proces printr-un filtru mental cu abordarea acestui aspect ca hrană echilibrată pentru propriul organism.

Desigur felul în care ne hrănim are o mare legătura nu doar cu cultura și obiceiurile țării din care provenim ci și cu aspecte legate de familia din care provenim ( familia de bază ) și ulterior cu familia nou constituită , implicând astfel aspecte de ordin psihologic : familie tradițională și familie modernă sau combinații ale celor două.

Abordarea nutriției sub formă de planuri și scheme nutriționale reprezintă în momentul de față un proces complex ce necesită dublă intervenție : medicală pe de o parte – ce se ocupă în principal cu stabilirea bolii de bază și nutrițional –dietetică pe de altă parte – aspect ce reprezintă in momentul de față apanajul unei noi profesii liberale , practicată de nutriționiști-dieteticieni.

Cum va evolua Nutriția….sau poate am putea deja spune cum a evoluat Nutriția? , deoarece avem deja cadre competente care abordează nutriția sub acest aspect , ei bine eu văd o evoluție pozitivă a nutriției privită prin prisma a două abordări necesare a merge mâna în mâna : ortomoleculară asociată cu nutrigenomică și nutrigenetică.

Desigur e foarte important , să acordăm,  deopotrivă, o atenție suficient de mare , calității și provenienței alimentelor de bază .

Pentru a înțelege însă conceptele de Nutrigenomica , Nutrigenetică și Nutriție Ortomoleculară e necesar să definim și să abordăm cuvântul și deopotrivă să facem referire și la conceptul în sine ,al cestor tipuri de nutriție.

Geneza medicinei ortomoleculare  pleacă de la Universitatea Stanford unde Prof. Dr. Linus Pauling (Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1954 si al Premiului Nobel pentru Pace in 1962) a definit conceptul de ortomolecularitate: „…medicina ortomoleculară constă în proporțioarea corectă, pentru fiecare persoană în parte, a concentrației optime de substanțe prezente în mod normal în organismul nostru, cu finalitatea de a corecta lipsurile, de a ne însănătoși și de a ne menține sănătoși…”. Substantele la care se referea dr. Pauling sunt practic : aminoacizii, vitaminele, mineralele, oligoelementele, enzimele, acizii grași, fitohormonii, extractele vegetale din plante.  Ortomoleculele reprezintă acele molecule pe care le ingerăm, sau ar trebui să o facem, prin alimentația noastră zilnică.

În ceea ce privește Nutrigenomica și Nutrigenetica , ele reprezintă practic, doua fețe ale aceleiași monede.

 

Nutrigenomica se referă la punerea în aplicare a cercetărilor de genomică în nutriție, care permit stabilirea asocierilor între substanțe nutritive specifice și factorii genetici, de exemplu, modul în care alimente sau ingrediente alimentare influențează expresia genelor .

Nutrigenomica ar trebui să faciliteze o mai buna înțelegere a modului în care nutriția afectează căile metabolice și modul în care acest proces este defectuos în bolile de alimentație .

Nutrigenetica este studiul diferențelor individuale la nivel  genetic, care influențează răspunsul la regimul alimentar.Aceste diferențe individuale pot fi la nivelul polimorfismelor unice

de nucleotide (SNPs), mai degrabă decât la nivelul genei .

Nutrigenetica poate duce la sfaturi dietetice individualizate.

 Progresele geneticii au dezvăluit că tulburarile biochimice cu o importanţă nutritivă ridicată sunt în strânsă legătură cu originea genetică.

Astfel au putut fi descrise defecte genetice care provoacă efecte patologice; un exemplu îl constituie polimorfismul la nivelul genei care codifică sinteza hormonului leptină, defect care duce la obezitate.

Cu toate acestea, s-a constatat că este posibil să existe mii de alte tipuri de polimorfism genetic care pot avea ca efect dereglări minore ale biochimiei nutriţionale, caz în care apar numai efecte uşoare. În nutrigenomică, nutrienţii sunt văzuţi ca semnale care informează o anumită celulă din organism cu privire la dieta persoanei respective. Nutrienţii sunt detectaţi printr-un sistem de „senzori” din celulă. Un astfel de sistem permite celulei să obţină informaţii, prin intermediul „semnalului” (un anumit nutrient), despre contextul general – dieta persoanei.

 

În viitor, cunoştinţele legate de relaţia dintre ADN şi alimentaţie ar putea avansa la un nivel care să permită folosirea dietei drept medicament pentru diminuarea efectelor unei boli sau chiar împiedicarea apariţiei acesteia.

Așadar, Nutriția Viitorului va presupune înțelegerea propriului  organism și abordarea de diete personalizate funcție de fiecare individ în sine, ca întreg ,ce conține gene, ce pot influența boli , pe de o parte ,dar care pot fi corectate nutrițional și ortomolecule, în condițiile privirii organismului din punct de vedere biomolecular, pe de altă parte.

Sa ne „revedem „cu bine , pe blog ,in acest an  :)!

 

 

 

 Cu drag,

pentru cititorii blogului meu,

autorul : Dr. Raluca Pavlisan.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s