Hidratarea si calitatile unei ape potabile

Demult timp mi-am dorit sa scriu acest articol, dat fiind faptul ca, am realizat, ca populatia adulta ,acorda si aloca  tot mai putin timp si studiu in ceea ce priveste hidratarea.

Nu o data ci de n-ori am avut cazuri de pacienti deshidratati, care fie ca au ajuns la mine prin intermediul sistemului de urgenta, fie in timpul consultului obisnuit  din cabinetul medical,fie, remarcand acest aspect in cadrul conferintelor medicale sustinute de catre asociatia al carei fondator sunt :” Asociatia Medicala Alege Sanatos „.

Fiind un subiect extrem de vast si cu multe noi cercetari aparute in acest domeniu ,voi incerca sa ma limitez pe cat posibil  si sa va explic atat cat voi putea de concis  cele mai importante aspecte legate de rolul apei in organism.

Omul poate supravietui fara mancare aproximativ   5 saptamani ( undeva la un maximum de 40 de zile), dar fara hidratare, maximum 3-5 zile.

70% din corpul unui om este reprezentat de apa; continutul in apa al organismului variaza insa  de la o persoana la alta si de asemenea de la o anumita structura din organism fata de alta  ( exemplu: creierul si musculatura avand un procent mai ridicat de apa decat cea care exista la nivelul oaselor);

Rezervele de apa din organism sunt implicate in aproape toate procesele metabolice din organism,incluzand:

-digestia,

-absorbtia,

-circulatia ,

-excretia;

Apa reprezinta de asemenea principalul transportor al nutrientilor in interiorul organismului;

Apa este cea care ajuta la:

-reglarea temperaturii organismului si la excretia produsilor de degradare din organism;

Astfel ,inlocuirea apei ce se pierde prin transpiratie si excretie este absolut necesara pentru ca intregul organism sa functioneze in parametrii normali.

Cu inaintarea in varsta,senzatia de sete care apare in mod obisnuit la organismele tinere incepe sa se estompeze; In acelasi timp rezervele de apa din organism scad procentual ,fata de cele existente in mod normal in perioada copilariei si cea de adult tanar;Este motivul pentru care este necesar ca aceasta grupa de varsta ( care incepe undeva ,dupa 50 de ani ,conform ultimelor studii ) sa consume apa, chiar si in absenta setei.; Asta nu inseamna insa ca, din pacate ,adultul tanar, adolescentul sau chiar copilul, consuma suficienta apa pentru a-si echilibra balanta necesara pierdere-recuperare apa de depozit; Am avut nu o data cazuri in care am constatat ca apa este bauta doar pentru eliminarea senzatiei de gat uscat,dar nu suficient pentru refacerea depozitelor de apa.

O apa de calitate este benefica pentru a elimina sau diminua  posibilele probleme de sanatate. ( enumar ca si exemplificare: probleme intestinale- precum constipatia, afectiuni ale vezicii urinare si ale rinichilor, dureri de cap- ce isi pot reduce din intensitate prin consumul de apa; bufeuri, atacuri de panica,intolerante alimentare, hiperaciditate,crampe musculare,sindromul oboselii cronice sau cel al „asteniei de primavara”);

Fara un consum adecvat de apa ne vom intoxica practic cu proprii produsi de degradare metabolica;

Apa joaca un rol esential la persoanele care fac efort fizic, dar si la persoanele cu probleme articulare si musculoscheletale, deoarece apa este cea care intervine in lubrefierea articulatiilor si se regaseste in procent crescut ,la nivelul muschilor; Asadar aceste persoane vor avea nevoie de aport suplimentar de apa, fata de cel normal ( care la adult este aproximat la 2-3 litri apa/zi, functie de temperatura mediului ambiant ).

Un consum redus de apa ,poate contribui la : exces ponderal prin cresterea densitatii tesutului gras, tonus muscular scazut, afectiuni digestive, proasta functionare a numeroase organe, printre care pe primul loc se afla creierul; laxitate articulara si paradoxal pentru unii,  retentie de apa;

Consumand suficienta apa de calitate incetinesti usor procesul de imbatranire general al organismului,previi sau imbunatatesti tulburarile articulare, litiaza renala ( pietrele la rinichi ), ateroscleroza, obezitatea,glaucomul, cataracta, diabetul de tip 2;

Specialistii recomanda unei persoane adulte,care nu face efort fizic si nu se incadreaza in anotipul cald sau nu este deopotriva si febril, sa consume in medie : 8-10 pahare de  200 ml, pline cu apa!

Multor copii, odata cu cresterea in varsta li se permite sa consume lichide dulci si acidulate- pe post de hidratare ; Acelasi lucru se intampla si la adultii ce consuma : cafea in cantitate crescuta, bauturi acidulate ( gama Coca-Cola), ,alcool, pe post de hidratare….care nu numai ca nu hidrateaza ,dar prin consum cronic duc la diminuarea senzatiei de sete si in timp la aparitia deshidratarii cronice;

Cu siguranta multa lume se intreaba ,dar ce inseamna o apa de calitate?

Daca vorbim de bebelusi, aflati la varsta de 6 luni ( momentul in care se realizeaza si diversificarea ) atunci trebuie sa stim ca apa noastra este de dorit sa fie o apa potrivita varstei, fara sodiu si de preferat fara continut de nitriti sau nitrati sau acestia sa se afle in cantitate minima; Va recomand astfel sa alegeti in cunostiinta de cauza si sa dati copilasilor dvs. apa recomandata hidratarii lor. (ASTA INSEAMNA CA DVS., VETI CAUTA IN MAGAZINE SAU FARMACII PE STICLELE DE APA SA EXISTE SCRIS CA ESTE POTRIVITA HIDRATARII SI HRANEI COPIILOR- SUNT PUTINE FIRME CARE AU OBTINUT ACEASTA AUTORIZATIE DE A FI SCRIS ACEST ASPECT PE STICLA; RECLAMELE DE LA TV ,POVESTILE VECINEI NU FUNCTIONEAZA IN ACEST CAZ SI NICI FAPTUL CA DVS. CITITI PE STICLA RAPORTUL DE PRODUSI EXISTENTI SI PROPORTIA ACESTORA, CARE ; 1.EXISTA O MARE PROBABILITATE SA NU II RETINETI CAT AR FI IN PARAMETRII NORMALI SI 2. SA EXISTE DECLARARE FALSA A COMPOZITIEI ACESTORA PE ETICHETA ); RECOMAND ASTFEL CU CALDURA , DIN PRODUSELE CARE LE CUNOSC EU PANA ACUM CA EXISTENTE PE PIATA: HUMANA BABY WASSER, APA LA DORNA-PLATA, BORSEC; APA EVIAN, CRED DE CURAND SI AQUA CARPATICA-TREBUIE INSA VERIFICAT ACEST APECT );

Cum facem calculul necesarului de lichide al unui copil?

Formula de calcul:
 
Pentru primele 10 kg:100 ml/kgcorp/zi;
 
Pentru urmatoarele 10 kg:50 ml/kgcorp/zi;
 
Tot ceea ce depaseste 20 kg:20 ml/kgcorp/zi;
 
Exemplu:
 
1.Un copil de 10 kg are nevoie de 100 ml x 10 kg = adica in total 1000 ml/zi( 1l/zi);
 
2.Un copil de 20 kg are nevoie de 100 ml x 10kg=1000ml+(50ml x10kg)=500 ml,adica in total 1500 ml /zi (1,5l/zi);
 
3.Un copil de 40 kg are nevoie de 100 ml x 10 kg=1000ml+(50ml x10 kg)=500ml +(20 ml X 20 kg)=400 ml,adica in total 1900 ml/zi;
 
In perioadele hipermetabolice :febra,transpiratie abundenta creste necesarul de apa cu aproximativ 12% pentru fiecare grad peste
temperatura normala a corpului.(temperatura  normala= temperatura pana la valoarea de 36,9 grade celsius).
RETINETI CA : LA BEBELUSI ,PESTE 6 LUNI SI COPII PANA IN 2-3 ANI: HIDRATAREA ASIGURATA ATAT DE APA CAT SI IN CONTINUARE DE: LAPTELE MATERN,SUPE, CIORBE, IAURTURI, FRUCTE SI LEGUME CRUDE.

Daca discutam de apa din alimentatia copilului si a adultului,atunci vom face referirile de mai jos:

Apa sanatoasa trebuie sa contina elemente minerale necesare organismului dar sa nu contina substante chimice, microorganisme sau materiale radioactive daunatoare.
Sodiu                               4,5                  <200;
 
Clorura                        <0,85               <250
 
Sulfat                               9,9                 <240
Nitrat                            <0,6                <50
 
Nitrit                             <0,005           <0,5
 
Valorile din dreapta reprezintand valorile normale in care trebuie sa se incadreze o apa  buna calitativ; valorile din stanga reprezentand valori ideale ale unei ape  cat mai aproape de ceea ce numim apa microbiologic pura ( toate valorile fiind exprimate in mg/ dl );
Indicele acidobazic :pH-ul:-extrem de important si el, de asemenea

 
Valoarea lui ,ne arata ,daca apa este acida sau alcalina.
Daca valoarea lui este mai mica decat 7, apa este acida iar daca
valoarea este mai mare decatapa este alcalina.
 
 
O apa buna calitativ este o apa care are un pH cu predominenta alcalin;
( in jurulvalorii de 7…de obicei intre 7,35-7,45-aceasta valoare de ph
regasindu-se in sangele din corpul nostru..dar putand avea si valori
mai crescute 7,75-7,80).

Multe mamici, ca de altfel majoritatea populatiei adulte folosesc apa de la robinet, fiarta si racita;

DECLAR UN MARE NU ACESTEI METODE !!!! EXPLICATIE: PRIN FIERBERE VETI DISTRUGE  BACTERIILE SI PARAZITII EXISTENTI IN EA, DAR TOT PRIN FIERBERE ,CHIAR SI TIMP DE 4-5 MINUTE DOAR SE  VA CONCENTRA PROPORTIA PRODUSILOR EXISTENTI IN EA ( SODIU, CLORURI…NITRITI,ETC )-IN CAZUL CA EI EXISTA,IAR PENTRU A FI BAUTA IN ACEST CAZ AR TREBUI SA O REFRIGERATI,APOI SA O SCOATETI AFARA DIN FRIGIDER CU CEVA TIMP INAINTE PENTRU A NU FI EXTREM DE RECE CAND O DATI COPILASULUI SA O BEA SAU CHIAR PENTRU DVS. ( PERSONAL CONSIDER ACEASTA METODA O PIERDERE DE TIMP )

DE CE NU APA DE LA ROBINET – DACA SURSA DIN CARE PROVINE SE AFLA IN ORASE BOGAT INDSTRIALIZATE SAU CU MARE DEZVOLTARE AGRICOLA SAU DIN IZVOARE AFLATE IN APROPIEREA TERENURILOR AGRICOLE? POT CONTINE O CANTITATE SUFICIENTA DE PESTICIDE;ASADAR IN ACEST CAZ, DE DORIT AR FI SA DUCETI APA  PENTRU A FI VERIFICATA ,ANTERIOR CONSUMARII EI; TOTODATA EA ADUCE SAU ATRAGE O VALOARE NEGATIVA A CONSUMULUI PRIN FAPTUL CA DIN DORINTA DE A FI PURIFICATA ESTE INTENS CLORURATA….CA SI PESTICIDELE ASA CUM, VETI CITI SI MAI JOS , CLORUL IN CANTITATE CRESCUTA SI IN COMBINATIE CU COMPONENTI AI APEI DETERMINA FOARMAREA DE PRODUSI ORGANO-CLORURATI , CE DETERMINA ACTIUNE ESTROGEN-LIKE. ( VEZI MAI JOS DESCRIERE SI INFLUENTE NEGATIVE ).

 

CUM SE COMPORTA PESTICIDELE IN ORGANISM?: DUPA ULTIMELE CERCETARI SUNT SUSPECTATE A CAUZA SAU A CRESTE INCIDENTA CANCERELOR, IN SPECIAL A CANCERULUI MAMAR, LA FEMEI!!! ;UNII CERCETATORI CONSIDERA CA ACEST ASPECT S-AR DATORA PRIN COMPORTAMENTUL ANUMITOR PESTICIDE DE TIP MIMETISM HORMONAL ESTROGENIC IN ORGANISM; O ALTA PARTE A CERCETATORILOR EXPLICA ACEST FAPT, PRIN DEPOZITAREA PREPONDERENTA A TOXINELOR, IN TESUTUL GRAS,IAR TESUTUL MAMAR ESTE PRIN EXCELENTA UN TESUT GRAS!!!!

Desigur exista o multitudine de variante pentru care puteti opta, atunci cand vine vorba de hidratare: de la utilizarea apelor microbiologic pure pana la filtrarea apei utilizand carbon activat,carbon filtru,distilarea apei, filtrare cu ajutorul unui dispozitiv ce utilizeaza osmoza inversa, dedurizarea apei sau folosirea asa cum am scris mai sus a apelor plate din comert, adaptate varstei pentru care se face hidratarea ( sub un an aveti exemple; peste un an, retineti in linii generale schema prezentata de mine mai sus).

Despre apele din izvoarele de cartier….desi exista verificari sustinute anuale sau chiar la 6 luni ale acestor ape, daca observati in sticla umpluta cu apa de izvor ca a 2-a, a 3-a zi apar la fundul sticlei depozite negricioase,maronii acest fapt se datoreaza unui exces de mangan, compus care aflat astfel in cantitate crescuta duce la afectarea dezvoltarii neuronale a copiilor….si astfel acest lucru devine indice negativ, ce este necesar sa va conduca in a sista administrarea acelei ape copilului dvs.;

Sper ca articolul meu sa va fi ajutat cat de cat:)!

Pana la un nou articol, va urez : Hidratarea eficienta si corespunzatoare:)!

Pentru detalii suplimentare pe aceasta tema, va astept la cursurile Asociatiei Medicale Alege Sanatos !

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s