Socata

IMG_1175Am facut de ceva timp socata,dar nu am apucat sa scriu reteta pe blog.

Aceasta magica licoare, imi permit sa o incadrez in categoria bauturilor pentru copilasii mai maricei,peste 6-7 ani,datorita cantitatii mari de zahar pe care o contine….nu inseamna ca nu voi da socata uni copilas ce are deja varsta de 3 anisori,  o pot face, dar cu moderatie…maximum un pahar de 100 ml/zi;

Inainte de a incepe sa va povestesc despre ingrediente o sa va spun ca la noi in casa  a avut loc un adevarat concurs: Cine face cea mai buna socata:)))? Usor hilar….pentru ca ,in final le-am premiat pe amandoua….cea a sotului a luat insa premiul I ,incadrandu-se la Socata-varianta autentica ,a copilariei noastre….eu am luat locul II din acest punct de vedere,dar m-am incadrat la locul I pentru cea mai originala socata….sau licoare magica cu gusturi orientale:)!

Mi-am propus sa va prezint in aceasta postare, o reteta 2 in 1….adica sa va dau ambele retete de socata,atat cea facuta de sotul meu ,cat si cea facuta de mine.

Socata varianta autentica:

Ingrediente:

– 3 -4 legaturi de soc;

– 1/2 kg zahar la 3 litri de apa;

-3-4 cuisoare;

– 2 lamai feliate ;

-un colt de paine:);

Socata varianta orientala:

-4 -5 legaturi de soc;

– 350-400 grame zahar la 3 litri de apa;

-o lamaie si o limeta feliate;

– 1/2 baton cu vanilie;

-amestec de ingrediente pentru vin fiert: 1/2 de lingurita. ( amestecul contine: cuisoare,scortisoara, cardamom,ghimbir,zahar vanilat).

Metoda de preparare:

Pentru ambele socate aceeasi: am pus zaharul ,peste care am turnat apa,amestecand, apoi am adaugat zeama de lamaie, lamaile feliate,socul….si ingredientele dorite….:)

La varianta autentica de socata…sotul a adaugat deasupra un colt de paine…pentru a porni mai rapid procesul de fermentare.

Se pun apoi borcanele la soare; Se amesteca in fiecare zi cu o lingura de lemn si in maximum2- 3 zile daca vremea de afara e prielnica,cu soare din belsug avem licoarea magica: socata:))!

Se strecoara apoi socata ,turnandu-se in sticle adecvate si se da la frigider.

Se serveste cu cu putin lamaie sau limeta alaturi!

Eu va doresc sa va iasa socata…si sa o savurati cu totii cu mare placere:)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s