Saratele

Această prezentare necesită JavaScript.

Aceasta reteta o declaram ca favorita…o facem in preajma sarbatorilor si nu numai…ori de cate ori ne dorim sa mancam biscuitei cu chimen sau simen cum obisnuieste sa le zica piticoata mea:))!

Am inceput sa o fac mai tarzior…pe la varsta de 2 ani si 10 luni a fetitei mele dar se poate face si mult mai devreme…mai ales daca folositi un parmezan in cantitate mica sau cascaval gen Mozzarela si adaugati minimal si putina sare de Himalaya sau cateva granule de sare grunjoasa in compozitia de baza;Asadar…dupa varsta de 1 an si jumatate eu spun ca ati putea incerca aceasta reteta;

IMG_0202 IMG_0206 IMG_0199 IMG_0210 IMG_0216Ingrediente:

-500 g faina;
-200 g unt la temperatura camerei cu 80-82% grasime
1-2 linguri de untura de casa…poate insa si lipsi si atunci marim cantitatea de unt la 250 de grame….eu prefer insa sa pun in acest aluat 2 linguri de untura;
-½ ceşcuţa de lapte
-25 g drojdie proaspata
-1 linguriţa sare de Himalya;
-o lingurita cu zahar brun;
-un ou de casa sau ecologic;
-chimen:pentru copilasii sub 2 ani puteti folosi chimen praf…exista in supermarketuri; pentru cei peste 2 anisori chimen obisnuit;
Modalitate de preparare:
 Dizolvam drojdia in laptele caldut, amestecat cu zaharul. Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu mainile cu untura şi untul , care trebuie neaparat sa fie la temperatura camerei. Framantam pana scapam de toate bucatelele de unt.
Adaugam apoi laptele cu drojdia dizolvata, sarea, galbenusul de la ou si framantam pană ne rezulta un aluat nelipicios si bun de intins. i Intindem apoi  aluatul cam de aproximativ  5 mm.
Facem forme..impletim…asa cum ne lasa imaginatia….eu o antrenez si pe micuta mea in aceasta activitate.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt punem apoi formele unse cu albusul ramas,adaugam chimen si parmezan ras; puteti folosi in loc de chimen si susan,mai ales daca piticului nu ii place chimenul…sau oregano sau rozmarin…aveti multiple variante.
Noua ne place varianta cu chimen si alternam variantele :facem cand cu chimen praf,cand cu chimen obsinuit….uneori folosim parmezan razuit..alteori mozzarela si 1-3 granule de sare pe fiecare forma:)!
Apoi bagam tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pană devin aurii (aproximativ 15-20 minute, depinde de cuptor).
 Eu va doresc:Distractie mare la bucatarit alaturi de piticotii vostrii si pofta mare la papat de saratele;
Sunt extrem de fragede odata scoase din cuptor si numai bune de mancat,asa ca eu zic :Merita sa incercati….din ingredientele mai sus mentionate ies aproximativ 50-60 de saratele ,functie de formele utilizate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s