Paine din faina de secara si faina de ovaz cu seminte de in

Trebuie sa incep prin a va spune ca acest tip de paine ,desi este o painica dietetica ,bio…si mult mai santoasa decat painea din faina alba,de grau…nu este usor acceptata de toti copilasii!

De obicei painicile din faina de secara….marea lor majoritate au in compozitie si faina de grau….si asta le apropie de acceptul copilasilor.

Eu nu pot sa ma plang…pentru ca am o fetita careia ii place orice fel de painica face mamica ei….dar stiu sigur ca nu la toate mamicile merge regula asta.

Painea de secara este indicata ca fiind sanatoasa…o data prin continutul mai scazut in gluten fata de o paine din faina de grau….fiind astfel mai usor tolerata digestiv si totodata datorita indicelui glicemic scazut pe care il are aceasta paine fata de painea din faina alba de grau.

Semintele de in ajuta mult in cazul persoanelor cu tranzit intestinal lent-persoanele care sufera de obicei de constipatie.

In cazul copilasilor…e de preferat insa sa nule folosim zi de zi…mai exact e bine sa le folosim doar in momentele in care avem reale probleme cu constipatia …si de obicei la varste mai maricele ale copilasului,undeva peste un an si jumatate-un an si 8 luni…intrucat ele se pot acumula si pot bloca apendicele….si din ceea ce ne-am fi dorit a fi un aspect pozitiv vom obtine cu totul altceva.

Aceste tipuri de painici,fabricate si in comert….sunt acele painici cu un pret de cost ridicat,peste 5 -7 lei…500 gr,pe care le intalniti de obicei amabalate frumos si de obicei de provenienta germana,la standurile de paine din marile supermarketuri.

Este un tip de paine cu o coaja usor crocanta si un miez moale….asemanator ca si gust cu un aluat cald,usor umed….asa cum are gustul de obicei o paine proaspat scoasa din cuptor….diferenta e ca acest gust persista la aceasta painica si in momentul in care s-a racit.

Recomandarea mea ar fi ca atunci cand va decideti sa faceti aceasta reteta sa utilizati lapte si unt cat si putin ulei de masline…da o structura mai moale si mai frageda aluatului;Daca veti utiliza apa atunci riscati sa obtineti o paine tare ca piatra…care sincer nu o veti putea manca…asta in conditiile in care nu utilizati deloc faina de grau in compozitia aluatului de baza.

Ingrediente:

-500 g faina de secara;

-150 grame faina de ovaz;

-400 ml lapte ;

-30 grame unt ecologic cu procent mai mare de grasime;

-2 linguri ulei de masline extravirgin plus inca una pentru uns painica la final,cand o scoateti din cuptor;

-un praf de sare.(eu am utilizat sare de Himalaya);

-2 lingurite de miere bio,poliflora( poate insa la fel de bine sa si lipseasca);

-3/4 dintr-un cub de drojdie proaspata;

Această prezentare necesită JavaScript.

Metoda de preparare:

Drojdia se dizolva in 100 ml lapte caldut;adaugati apoi sarea si lasati putin;

Adaugati apoi faina cernuta ,in trepte si cate putin din cei 300 ml de lapte ramasi;Tot in aceasta etapa adaugati uleiul de masline ,mierea si untul topit.

Veti obtine un aluat neaderent de mainile voastre sau de castron pe care il veti framanta bine.

Lasati apoi la dospit intr-un castron acoperit,la cald;Dupa 30-45 de minute,cand aluatul si-a dublat volumul mai framantati inca 10 minute si apoi mai lasati 20-30 minute la dospit; La finalul acestor minute framantati din nou,dati forma dorita aluatului si puneti-l pe o hartie de copt,in tava.

Bagati tava in cuptorul preincalzit la 180 grade,pentru aproximativ 30 minute.

Scoateti apoi si cat e inca destul de calda pensulati cu ulei de masline;

Lasati sa se raceasca si daca nu o serviti imediat puneti-o pe o farfurie pe care o veti baga intr-o punga…sau puneti direct painica intr-o punga si scoateti atunci cand serviti.

Serviti cand se raceste…

Eu va doresc:Pofta Buna si Pitic Mancacios!

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Paine din faina de secara si faina de ovaz cu seminte de in&8221;

  1. de la ce varsta sau de la cate luni se poate da celor mici?
    noi avem 10 luni.. in afara de seminte de in – care sunt super sanatoase- si drojdie,am mancat deja din toate ingredientele…

    • Daca nu folosesti in compozitie faina de grau ..poti face si poti da copilasului acest tip de paine…dar eu zic sa mai astepti pana implineste varsta de 1 an …si atunci poti utiliza si faina de grau in cantitate mai mica si painea va mai creste putin si va fi usor mai pufoasa:)!

  2. Raluca, unde se gaseste lapte cu mai putina lactoza? Nu am vazut niciunde, sau nu am stiut eu sa caut:(

    • La Dorna Dimineti lejere-cu 90% mai putina lactoza e o varianta;In Timisoara se gaseste in Mall,in Auchan; Mai exista lapte fara lactoza,nemtesc Bio:atat in Auchan cat si in Billa si sunt si sunt si cu certificare BIO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s