Cozonacul Trandafir cu branza de vaci si stafide

Trebuie sa recunosc ca e pentru prima oara cand fac acest cozonac:)…pe vremuri il mancam cu multa placere,facut de bunica mea…era o traditie la noi,ca de Sarbatori,la buni,sa se manance Cozonac Trandafir-buni il facea de obicei cu muuuuuuulta nuca:)!

Bunica mea …era o femeie inteligenta,extrem de citita si cu un remarcat simt al umorului:)!Maiestria in a face lucruri de mare finete i s-a datorat cel mai probabil croitoriei ,pe care a practicat-o cu drag ani de zile:)!

Cozonacul meu de azi a fost o reusita din punct de vedere calitativ si gustativ…dar din pacate nu si din punct de vedere al rafinamentului constructiei….pe care l-am ratat datorita excesului de zel….a oboselii marcate….si a faptului ca l-am umplut cu mult prea multa branzica…din dorinta de a fi „bogat”:))!

Reteta o puteti incerca dupa varsta de 1 an si jumatate-2 ani ,a copilasului dvs.,datorita numarul mare de oua si grasime din compozitia ei!

Ingrediente necesare:

*Pentru aluat:

-1/2 de  bucata de drojdie proaspata( aproximativ 17,5g);

-100 ml lapte Ecologic semidegresat-am utilizat acest lapte deoarece aveam suficienta grasime introdusa prin untul Ghee si uleiul de cocos;

-1 lingura unt Ghee(e o specialitate de unt indiana,extrem de grasa…procent de grasime peste 90%-o folosesc arareori…dar in cozonac e de-a dreptul fabuloasa utilizarea ei….nu mai trebuie adaugat ulei obisnuit suplimentar…plus ca are o aroma aparte);

-1/2 lingurita ulei de cocos ( din nou o varianta de ulei indian)-poate lipsi insa….eu am utilizat-o doar de dragul aromatizarii suplimentare-va dati seama ca bunica mea nu folosea nici ulei de cocos si nici unt Ghee:));

-1/4 pastaie ecologica de vanilie;

-500-600 g faina ecologica ( de preferat faina de grau:)….ar fi ideal daca ati reusi sa o utilizati pe cea integrala…care e muuuuuult mai sanatoasa decat cea alba,dar din pacate…..nu iese cozonacul asa pufos ca atunci cand e utilizata faina de grau,alba);

-3 galbenuse de oua ecologice;

-5 linguri de fructoza….eu nu utilizez inca zaharul in alimentatia copilului meu,desi are aproape 2 ani….si sper sa reusesc sa il introduc cat mai tarziu posibil….daca insa dvs. doriti sa il utilizati…de preferat ar fi cel brun-are un indice glicemic mai mic….si poate fi folosita o cantitate de aproximativ 150 g zahar brun;

*Pentru umplutura:

-350-400 g branza de vaci cremoasa….daca veti utiliza o branzica de vaci care nu e asa de cremoasa atunci veti folosi aproximativ 500 g( am dat cantitati cat mai exacte si detalii…ca sa nu patiti si voi ca mine si sa umpleti in exces:))   );

-3 oua ecologice;

-un pumn de stafide pe care le veti lasa la hidratat in putina apa pentru cel putin o ora;

-7 linguri de fructoza alimentara praf;

-o lingura de faina;

– 1-2 linguri de gris;

**Pentru uns deasupra cozonacului:

-un galbenus amestecat cu o lingura sirop de agave.( cum ziceam si in alt post de-al meu…siropul de agave e un indulcitor natural,fara zahar sau alti aditivi in compozitie).

Această prezentare necesită JavaScript.

Metoda de preparare:

Laptele impreuna cu untul Ghee,uleiul de cocos si pastaia de vanilie le puneti intr-o cratita la foc mic….si lasati pe foc pana se topeste usor untul si uleiul;pastaia de vanilie,o taiatai apoi si scoateti semintele ,pe care le veti adauga in compozitia de unt,ulei de cocos si lapte;

Lasati compozitia la racit,pana e usor calduta;

Intr-un castronel puneti drojdia peste care adaugati compozitia de lapte,unt si ulei cat inca e calduta si amestecati usor pana se dizolva drojdia;

Adaugati apoi un varf de cutit de sare si o lingura de faina ,amestecati din nou…si lasati pentru 5 minute sa se odihneasca compozitia;

Adaugati apoi in ploaie,restul de faina,cernuta…..si cele 3 galbenuse amestecata cu fructoza;Framantati bine…..daca vi se pare ca aveti compozitia usor mai sfaramicioasa…mai adaugati putin lapte…sau chiar putina apa…pana la omogenizarea compozitiei si framantati apoi bine;

Trebuie sa obtineti un aluat pufos,care sa nu fie aderent nici de vas,dar nici de mainile dvs.!Cu cat veti framanta mai mult…cu atat veti avea in final un cozonac mai pufos si mai gustos;

Aluatul obtinut,il veti lasa la cald,la dospit,pentru o ora cel putin…sau pana cand observati ca isi dubleaza volumul initial;

*Umplutura:

Branzica de vaci o veti amesteca cu galbenusele de ou …pana aveti obtine o compozitie omogena;Adaugati apoi stafidele;

Separat bateti albusele spuma impreuna cu fructoza si adaugati apoi compozitia obtinuta peste cea de branzica de vaci,galbenuse si stafide si amestecati din nou totul,pana la omogenizarea completa.

Pentru a absorbi eventuala apa lasata de branzica de vaci si de stafide….adaugati 1-2 linguri de gris si una de faina si amestecati din nou compozitia.

Dupa o ora…framantati din nou aluatul si apoi intindeti cu sucitorul o foaie de aluat dreptunghiulara,de aproximativ 1 cm diametru…deci cat mai subtire sa fie;

Umpleti apoi foaia cu  compozitia de branzica de vaci si stafide obtinuta si rulati in strat cat mai subtire;Cand veti obtine un sul de aluat umplut…taiati din ele bucati cat mai mici….cilindrii mici…pe care ii veti pune in picioare intr-un vas de copt cozonacul; Asa veti face cu toti cilindrii obtinuti…practic…veti avea cilindru peste cilindru…doua sau trei straturi cu cilindrii umpluti…face totul ca sa arate ca un trandafir; mai exact primul cilindru se pune in mijlocul vasului…iar ceilalti de jur imprejurul lui….ca atunci cand desenati o floare; cand ati terminat un strat…faceti la fel si cu cel de deasupra :)!

Dati apoi la cuptorul preincalzit la 180 grade celsius pentru aproximativ 30 -40 minute…functie de cuptorul fiecareia :)!

Spre sfarsitul coacerii ungeti cozonacul cu amestecul de galbenus de ou si sirop de agave si mai lasati la cuptor inca 10-15 minute.

Noi am mancat 1/2 dintr-o „petala ” de trandafir….pe post de gustare intre mese:)!

Eu va doresc :Pofta Buna si Pitic Mancacios!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s