Biscuiti sau fursecuri cu aluat fraged.

Reteta ce v-o propun azi poate fi incercata dupa varsta de 1 an si doua-trei luni…cu mentiunea ca la copilasii sub 3 anisori veti utiliza fructoza alimentara praf; peste 3 ani poate fi folosit si zaharul  brun…dar poate fi facuta in continuarea tot cu fructoza,diferenta e absolut insesizabila.( zaharul obisnuit e de dorit a nu fi folosit in alimentatia copilului ….daca se poate chiar nici in cea a adultitlor: fructoza alimentara praf si zaharul brun sunt variante mult  mai sanatoase,cu un indice glicemic mult mai mic).

E o varianta de desert,facut in casa,adorata de cei mici si foarte utila in cazul in care plecati cu piticii cu masina la drum lung,de preferat insa a nu se manca inainte de mesele importante ale zilei.

Asadar, pentru aceasta reteta aveti nevoie de:

-3-4 oua;

-150 grame zahar brun sau 2 linguri si jumatate de fructoza alimentara praf;

-200 ml de ulei de floarea soarelui de calitate superioara,preferabil Bio;

-320-350 grame de faina alba (000) Ecologica;

-un pliculet praf de copt (aproximativ 10 grame)…pe care il veti amesteca cu faina;

-vanilie pastaie sau o esenta mica de vanilie de la dr.Oetker;

– mahlab-un varf de cutit (nu e necesar….e un condiment aromat arabesc….si e bine sa fie utilizat doar de cunoscatori si in cantitati strict limitate);

-tranveri ( la fel nu e absolut necesar..putand lipsi cu desavarsire-este tot un condiment aromat arabesc….utilizat in produsele de patiserie de cunoscatori si in cantitati limitate);

Pentru doritori:puteti inlocui cu succes adaosul de mahlab si tranveri cu scortisoare praf;

Se mixeaza ouale cu fructoza sau  zaharul brun…pana veti obtine o compozitie usor cremoasa( acest lucru se cam intampla dupa aproximativ 5 minute de mixare);se adauga semintele din pastaia de vanilie pe care in prealabil ati fiert-o in putina apa sau lapte….apoi ati taiat-o longitudinal si ati eliberat usor semintele…sau se adauga esenta de vanilie; pentru doritori ci cunoscatori tot in aceasta etapa se adauga mahlab si tranveri,doar un varf de cutit din fiecare….nu descriu aici modalitatea de obtinere a prafului de mahlab,tranveri….nu face obiectul discutiei,mai ales in cazul celor ce cunosc aceste condimente aromate.

Se adauga apoi uleiul ( unii utilizeaza unt cu 82% grasime….in aceste conditii veti utiliza un unt eco si veti incepe reteta prin mixarea untului cu zaharul sau fructoza praf si apoi veti adauga ouale) si se mai mixeaza pentru inca 3 minute;

La final se adauga faina  amestecata cu praful de copt si se mai mixeaza usor pentru a se omogeniza compozitia ,inca 1-2 minute.

Veti obtine un aluat mai moale,asemanator nisipului ud;

Se lasa aluatul la frigider-pentru minimum 30 de minute…maxim pana a doua zi dimineata; Eu am facuta aluatul seara tarziu si l-am lasat in frigider  aproximativ 6 ore;

Dimineata,cu mainile ude am facut bilute de forma unei nuci si le-am pus pe o hartie de copt,intr-o tava mai lata; Am copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade ,pentru aproximativ 15 minute; urmatoarea tava,pentru aproximativ 10 minute;E bine sa fie mai pufoase….nu trebuiesc lasate asa de mult….oricum prin racire se vor mai intari putin;

Cat au fost inca destul de caldute…am facut forme…; Le-am pus apoi intr-o cutie speciala de fursecuri si pentru ca e destul de cald in casa in aceasta perioada le-am bagat la frigider; Am scos la servire:1-2 fursecuri;

Eu va doresc:Pofta Buna si Pitic Mancacios!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s