Orezul brun si cel salbatic versus orezul alb

Orezul-face parte din categoria cereale ,sta la baza piramidei diversificarii la cei mici-fiind unul dintre primele alimente pe care le mananca bebelusii,incepand cu varsta de 6 luni.

Cea mai buna alegere a mesei de cereale,la inceput,  este la masa de seara a bebelusului,intrucat ii asigura o masa satioasa si un somn linistit.

Pentru mamici , e bine de stiut , ca orezul,  este de dorit sa fie administrat cu lingurita si nu cu biberonul,pentru a-l obisnui cat mai de timpuriu pe bebe cu consistenta si gustul acetuia;La inceput va fi preparat intr-o forma usor semisolida….astfel incat bebe sa accepte mai usor tranzitia la noua consistenta si ulterior ,cu cresterea in varsta a lui bebe il vom ingrosa usor;

La inceput, pentru cele care isi alapteaza copilasii , veti cumpara cereale cu orez , fara lapte inclus si veti pregati cina lui bebe cu orez si laptele dvs.;ulterior, cand bebe creste, a incercat mai multe gusturi noi puteti incerca si variantele de orez cu lapte inclus.

Dupa ce bebe a mai crescut,a trecut deja de varsta de un anisor  ii vei putea da orez sub mai multe forme si cu siguranta il va adora,mai ales daca i-a deprins gustul inca de pe cand era micut.

Ce este foarte important de stiut , si din pacate multa lume nu stie acest lucru:orezul brun cat si cel nedecorticat sau orezul salbatic sunt mult mai sanatoase decat orezul alb,sau orezul obisnuit -asa cum il cunoaste toata lumea.

Orezul brun a fost adaugat de catre medicii specialisti in nutritie pe lista alimentelor sanatoase, pe aceeasi pozitie cu cerealele integrale;

Astfel: 100 de grame de orez brun ne furnizeaza 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor si 0,14 mg de vitamina B1;in schimb,aceeasi cantitate de orez alb ne ofera 54 de mg de potasiu,11 mg de magneziu, 43 mg de fosfor, iar vitamina B1 dispare prin procesare.

Orezul brun ,contine de asemenea , vitamina B9 , esentiala in producerea globulelor rosii.

Prin procesul de prelucrare a orezului  brun sau al celui salbatic,pentru obtinerea orezului alb se pierd 80% din tiamina,67% din niacina,90% din vitamina B6, 60% din fier, 50% din fosfor,toti acizii grasi si astfel continutul de fibre pentru care de fapt se consuma orez…este la un nivel subliminal, mai ales cand e vorba de alimentatia copiilor-este si motivul pentru care aleg variantele de orez brun sau salbatic atunci cand prepar bunatati fetitei mele;

Orezul brun ,prin continutul crescut de fibre  aduce beneficii la nivel digestiv, la nivelul sistemului cardiovascular si intervine in prevenirea unor forme de cancer.

Totodata orezul contine aminoacizi esentiali,dar nu contine gliadine sau gluteina-proteine continute in cerealele integrale  si care sunt responsabile de asa numita intoleranta la gluten-fiind astfel un aliment hipoalergenic( cu risc scazut de alergii);

Datorita prezentei amidonului si a unui continut scazut de lipide,orezul este usor digerabil si astfel cu o toleranta digestiva buna.

Orezul este un aliment sanatos,atata timp cat este nedecorticat;in coaja lui se gasesc uleiuri esentiale ( doua fosfolipide si un sterol), importante pentru hranirea si pentru repararea membranei celulare.

Asadar atunci cand pregatiti mancarici ce au in continut orez-e bine sa cumparati orez brun sau orez salbatic. ( veti gasi aceste 2 produse la supermarketuri-este posibil ca unele dintre supermarketuri sa nu comercializeze ambele tipuri de orez: salbatic si brun,dar sigur macar una dintre variante le veti gasi).

Eu va doresc ca in urma citirii acestui articol sa alegeti o alimetatie sanatoasa pentru copilul dvs.( ma refer de obicei la copilasii peste 9-10 luni ,care au gustat si orez ca atare  in mancaricile facute de mamicile lor acasa si nu doar cel din cerealele pentru bebelusi-care de altfel este o varianta optima,mai ales la masa de fructe si la  lapticul de seara).

Sa aveti :Un Pitic Sanatos si Mancacios!

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Orezul brun si cel salbatic versus orezul alb&8221;

  1. ca orezul brun si cel salbatic sunt mai sanatoase decat cel alb stiam si eu ,dar nu stiam o gramada de alte lucruri…articolele tale sunt complete si pe intelesul tuturor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s