Diferentele intre Parmigiano si Gran Pandano

Tema discutiei noastre de azi o reprezinta diferentele in ceea ce priveste doua branzeturi importante :Parmigiano(parmezanul) si Grand Pandano(pe care il veti gasi in magazine chiar sub aceasta denumire si aratand asemanator ca si parmezanul).

Am ales  sa discut despre acest aspect intru-cat multa lume nu stie de diferentele dintre aceste doua branzeturi si cred ca este unul si acelasi lucru,riscand astfel  sa dea copilasului cu varsta peste un anisor o branzica nu tocmai buna.

Asa cum am discutat intr-unul din articolele mele,parmezanul e bine sa fie cumparat ca si bucata mai mare si nu unul razuit,caci cel razuit are grasime in cantitate mai mare,pentru a nu se strica asa usor ,odata deschisa punguta.

Una dintre cele mai bune marci de parmezan,care exista si la noi pe piata (personal il cumpar de la Auchan-unde se gaseste la bucata de 200-220grame) se numeste Parmigiano Reggiano-poarta aceasta denumirea dupa locatia din care provine (provinicia Parma,regiunea Emilia,Modena,Bologna si Mantova);

Calitatile acestui parmezan sunt deosebite,datorita faptului ca procesul de maturare este unul indelungat-intre minim 12 si maxim 30 de luni,fapt ce ii permite proteinei  lactice din acest tip de branza-cazeina sa se descompuna in fragmente extrem de mici,pana la formarea de aminoacizi-fapt ce face acest tip de branza mult mai usor digerabil de catre copii si adulti.

Un alt avantaj este faptul ca vacile din aceasta regiune sunt hranite cu fan si furaje proaspete,fara aditivi spre deosebire de hrana vacilor, din laptele carora se face Grand Pandano.

Un element demn de luat in seama este ca Parmigiano Reggiano se face din lapte proaspat ,muls o singura data,dimineata,fata de Grand Pandano care foloseste laptele de la 2 mulsuri din aceeasi zi….existand astfel riscul ca in procesul de stagnare a laptelui sa apara inmultirea coloniilor bacteriene din lapte.

Parmigiano Reggiano este o branza neafumata,partial degresata-prin faptul ca dupa momentul mulgerii laptele este separat  de grasimea ce va fi folosita pentru fabricarea de smantana  ;asadar laptele pur,partial degresat va forma o branza mult mai usor digerabila,prin absenta grasimilor.

Grand Pandano, ca si Parmigiano Reggiano au altfel aproximativ aceeasi metoda de preparare,diferentele constand insa in:calitatile hranei ce o primesc vacutele din laptele carora se produce Parmigiano Reggiano,in faptul ca la parmezan este utilizat primul lapte care este rapid semidegresat si apoi este pus la maturat intre 12 si 30 de luni,spre deosebire de Grand Pandano care sta la maturat minim 9 maxim 16 luni…neoferind astfel posibilitatea transformarii cazeinei in aminoacizi si fiind astfel usor mai greu digerabil decat parmezanul  cat si faptul ca foloseste laptele de la doua mulsuri ,ceea ce creste riscul de inmultire a unor colonii bacteriene preexistente in lapte.

Un alt punct negativ la Grand Pandano este faptul ca el contine si aditivi spre deosebire de parmezan care nu are nici un fel de aditiv;

Aditivii continuti in Grand Pandano sunt :lizozimul si albumina-proteina din ou…care la copilasii cu alergie la albus…poate genera alergii importante daca este papat ,in necunostiinta de cauza.

Parmigiano Reggiano are de altfel un pret usor mai mic decat Grand Pandano,desi ambele branzeturi nu  sunt chiar ieftine.

Un parmezan original,asa cum este cel Reggiano,nu este cremos,are o consistenta mai dura,usor granuloasa.

Un alt avantaj il reprezinta faptul ca fiind la bucata -puteti razui cat aveti dvs.nevoie in momentul respectiv.

Eu va doresc ca in urma citirii acestui articol sa faceti o alegere buna atunci cand cumparati parmezan pentru copilasul dvs.!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s