Despre alergenii alimentari.

Tema discutiei noastre de azi este una  dintre cele mai importante de stiut ,ca proaspat parinte:alergenii alimentari.

Aceasta categorie,contine diverse alimente,care la copilasii sub anisor si nu numai pot genera alergii,dermatite atopice…sau chiar mai grav pot genera o inflamatie generala in intreg organismul copilului cu aparitia  socului anafilactic si a edemului glotic(in termeni  medicali)-ce  duc la sufocarea copilului….conditie grava ,pentru care parintii vor fi obligati sa se prezinte imediat intr-un sistem de urgenta pediatrica!

In aceasta categorie a alergenilor alimentari intra:albusul de ou,mierea,painea,fructele si legumele cu seminte:capsunele,kiwi,zmeura,mure,rodii,dovlecel,rosii, fasole verde,mazare,linte,-toate aceste alimente fiind introduse copilului abia dupa varsta de un an,cu tatonare prin cantitati mici-urmand in mod identic pasii din prima diversificare a copilului-si ulterior crescandu-se cantitatile;

Alimente cu un crescut potential alergen si care vor fi introduse cat mai tarziu,dupa 3-4 anisori:fasolea boabe sau fasolea  uscata,fistic,arahide,nuci,nuca de cocos,alune,crustacee,cacao,ciocolata.

Mierea,introdusa dupa varsta de un an,datorita posibilitatii existentei in aceasta a asanumitei toxine botulinice,ce poate genera botulism si posibil deces ;(evident ca intotdeauna exceptiile confirma regula,dar cand vine vorba de proprii nostri copii e bine sa fim cat mai precauti);

Painea se evita pana la varsta de un an,datorita continutului in gluten al acesteia-care la bebelusii sub un anisor se poate manifesta ca intoleranta la acest produs si poate genera alergii sau chiar intolerante definitive,mai ales daca in familie exista persoane cu un anumit grad de intoleranta la acest aliment;

Albusul de ou-alergen prin prezenta albuminei,substanta existenta in acesta….;la copilasii  la care au aparut astfel de alergii inca de timpuriu,de cand au fost vaccinati(stiind ca multe vaccinuri au in compozitie albus de ou)….se va adimistra cu prudenta si in cantitati minim necesare acest aliment,dupa varsta de un an;daca se observa o imbunatatire semnificativa a tolerantei se creste cantitatea de albus administrat odata cu galbenusul de ou.;la copilasii cu varsta peste un an,fara alergii dovedite la vaccinuri ce au in compozitie ou,se incepe cu 1/4 de albus langa galbenusul dat intreg…se creste peste 3 zile la 1/2 daca nu s-au observat reactii alergice,ajungandu-se dupa circa 10 zile la un ou intreg adimistrat atat cu galbenus cat si cu albus;

Fructele si legumele cu seminte-alergene prin seminte si totodata cu risc de infundare a canalului apendicular al micutului daca sunt consumate in cantitate mare dintr-odata ;asadar,dupa varsta de un anisor se va incepe introducerea lor, in pasi mici de diversificare si totodata administrate cu moderatie,chiar daca nu genereaza alergii.

La inceput spuneam ca anumite alimente pot ramane alergene chiar si peste varsta de un an-acest lucru se intampla de cele mai multe ori la copilasii care au in familie un parinte sau ambii parintii atopici(alergici la anumite alimente sau parinti cu astm bronsic,rinite alergice…etc)….de aceea la acesti copilasi e bine ca fiecare aliment care se cunoaste a avea un potential alergic sa fie adinistrat in cantitati cat mai mici la inceput; daca alergia apare si persista si la a doua sau a treia oara de administrare in cantitati mici a aceluiasi aliment la intervale mai mari de timp, atunci se va sista pentru un timp (1 luna spre exemplu)adminstrarea acelui aliment si la reintroducere se va folosi din nou sistemul tatonarii  cu cantitati mici;

Sunt copii la care uneori acelasi aliment produce alergie ,alteori nu….de aceea, se va avea in vedere…ca aceste alimente sa fie in permanenta de origine Bio(nu o data Bio si alta data nu-ma refer aici la miere,oua,paine- in special) si sa i se dea acel aliment cu prudenta pana in jurul varstei de 5 anisori,cand cele mai multe alergii aparute in copilarie au tendinta sa dispara definitiv….sau temporar -pentru anumite perioade de timp- 3-5-10 ani,reaparand uneori in plina maturitate,in conditiile unui dezechilibru organic ce duce la scaderea imunitatii  si astfel la reaparitia pentru o perioada de timp a alergiei manifestata in copilarie.(lucrurile intrand in normal insa, odata cu restabilirea integritatii morfofunctionale a organismului si cresterea imunitatii);

Tot in categoria alergeni alimentari intra si:colorantii si conservantii din unele alimente la borcan sau in conserve,lucru pentru care se va evita cumpararea din comert si administrarea de produse conservate;nitritii  si nitratii din apele necontralate-reprezinta si ei la randul lor toxici si alergeni alimentari,motiv pentru care se va avea grija la apa potabila pentru copilasi.(se vor utiliza doar apele indicate pentru bebelusi si copii-gen Carla Babywasser,Humana Baby Wasser,Hipp baby wasser-…cea care intruneste insa toate calitatile necesare unei ape potabile si cu raport bun pret-calitate ramane Carla Babywasser).

Copilasii la care unul din parinti este atopic-fie ca este o atopie la alergeni alimentari ,fie ca este una la alte tipuri de alergeni:praf de casa,acarieni,par de catel,pisica…etc -au un risc de 30% de a dezvolta la randul lor atopii  iar la cei la care ambii parinti au un teren atopic-riscul creste la peste 60% de a dezvolta si ei atopii si ,de aceea, trebuiesc feriti pe cat posibil de alimentele la care se observa ca dezvolta alergii repetitive;

Sigur ca nu ne vom inchide copiii intr-un glob de sticla si nu vom deveni anxiosi de fiecare data cand copilasul va manca un nou aliment introdus-care face parte din categoria :Alergeni Alimentari, dar sper ca veti fi mai precauti si veti intelege mai bine cum stau lucrurile , si de ce e bine sa evitam anumite alimente pana la varsta de un an  ,sau sa le dam cu moderatie ,chiar si dupa aceasta varsta .

Eu va doresc:Pitici fara alergii  ,care sa creasca sanatos,mancand sanatos alaturi de parintii lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s